Skip to main content

Hoe doe jij dat?

By 22 maart 2018juni 3rd, 2019Nieuws

HOE DOE JIJ DAT? Omgaan met jouw emoties in je werk in het hospice? Een vraag die coördinator Birgitta van Vlaanderen veel krijgt, en nu helemaal na de indrukwekkende uitzending van Beau van Erven waarbij hij vijf dagen in een hospice heeft gewoond.

Niet op routine

Birgitta: ‘Ook ik word geraakt door de dingen die er gedurende een dag in een hospice gebeuren. Dat is voor mezelf ook het teken dat ik niet op routine loop en elke persoon met zijn verhaal persoonlijk blijf benaderen. En daar heb ik ook een kant die me beschermt en niet alles heel diep laat binnenkomen om tegelijkertijd daarmee ook meelevend te kunnen zijn. En soms zijn er situaties die door die beschermlaag heen gaan en mij ook emotioneren. Dan kan ik niet gaan huilen in bijzijn van… Want het gaat niet over mij maar over hun verhaal. Dan loop ik weg of slik ik het weg om later bij collega of thuis wel even ruimte te geven. En soms heb ik een indringend contact waarbij het past dat de ander mijn geraakte ogen ziet omdat ik meeleef met zijn verhaal.’

Het gaat om de bewoners

‘Kern blijft dat het niet over mij gaat en het verhaal van degene voor mij voorop staat. Dus het verschilt per situatie hoe ik reageer. En ja, een film van Beau emotioneert mij dus ook en is zo herkenbaar. Moedig door hem en zijn filmmaatje gemaakt.’

Balans is belangrijk

‘En ik heb er wel een manier van omgaan in gevonden… een balans tussen geraakt zijn, emotie hebben zonder me erin te verliezen. Anders zou ik het werk ook niet doen of volhouden. Het geeft me juist heel veel …. juist door de emotie is er puur contact, valt weg wat onbelangrijk is en is er dat contact in het moment wat het werk waardevol en dankbaar maakt en waar je soms het verschil door kunt maken.’ ?